A kerti bútor

Stílus és minőség

Nincs is annál fantasztikusabb, mint teraszunkon vagy kertünkben kortyolgatni aromás eszpresszónkat, miközben a meleg nap sugara simogatja arcunkat.
Tökéletes harmónia békés rejtekhelyünkön. A legtöbben alig várják a nap első, bizonytalan sugarait, hogy kiköltözhessenek a teraszra, mely őszig a második nappalivá avanzsálódik.

Egy stílusos és kényelmes kerti búton elrendezés folyóparton.

Elkezdődnek a baráti grillezések, kellemes hétvégi szieszták, és elég csak a nyáresti ejtőzésekre gondolnunk, már fülünkben cseng a tücskök ciripelésének utánozhatatlan dallama. A kerti grillen sülő hús illata csiklandozza orrunkat, képzeletben már fel is bontottunk hozzá egy finom kékfrankos rosét. Kortyolgatás közben hátradőlünk a kényelmes kerti kanapén/hintaágyon/rattan széken. Igen, a legtöbbször itt akad meg a történet. A bútorválasztáson.

Pár éve vettünk egy jó kis kerti szettet, de olyan nehéz karbantartani, kényelmetlen is, le kellene cserélni. Olyanra, amit már nem kell eltenni télre, mert néha olyan jó kiülni egy forró teával, na meg hely sincs már a tárolóban. Nem, inkább fa kellene, az olyan időtállóan divatos, de vajon elég kényelmes?

Egy kis körültekintéssel és igényeink konkrét megfogalmazásával könnyű kiválasztani a tökéletes bútorszettet, hogy édes ejtőzéseink a tervezett legtökéletesebb módon valósuljanak meg.

A kerti bútorok típusai

Fém bútorok- a tökéletes praktikum

Először nézzük a praktikus fém kerti bútorokat.

Egy tipikus fém kerti szék

Az alumínium kerti bútorok nagy előnye, hogy kiállják az időjárás viszontagságait, nem igényelnek különösebben figyelmes karbantartást, emellett könnyűek. Mivel kivitelezésük többféle formában és stílusban lehetséges, ezért mindenki megtalálja az otthonához leginkább illő változatot. Az alumínium bútorok könnyűek, ezért sokkal mobilabbak társaiknál. Ebből az anyagból általában asztal-szék szettek, tehát étkező bútorok, esetleg kávézó szettek készülnek. Általában kevés helyet foglalnak, ezért kisebb teraszokra nagyon jó választás lehet.

Az acél és a vas bútorok már nehezebbek az alumíniumnál, de komolyabb karbantartást csak esetleges rozsdamarás, újrafestés formájában igényelnek bizonyos időközönként ezek az elegáns és mind anyagukban, mind megjelenésükben is időtálló darabok.

A műanyag bútor

A hagyományos műanyag kerti bútorok már nagyon sok színben kaphatóak. Praktikus választásnak bizonyulnak, ha nem akarunk komolyabb időt szánni a karbantartásra, hiszen télire elég csak letakarni, tisztítása során pedig elég áttörölni. Műanyagból is inkább szintén étkezőszettek, illetve nyugágyak készülnek. Stílus szempontjából ennél a választásnál a színekkel érdemes játszani, ezáltal egyedivé téve kertünk megjelenését.

Rattan és műrattan: a természetes és annak praktikus utánzata

Léteznek rattan és műrattan kerti bútorok is. A fonott rattan jellemzően igazán elegáns, stílusos bútorok alapanyaga. Természetes megjelenésével és íves, de sokszor robusztus formájával otthonos látványt nyújt, barátságossá teszi teraszunkat. A hozzá tartozó textilek, párnák színe és mintázata segít testreszabni őket, emellett kiválóan szolgálják kényelmünket, hiszen nincs is jobb annál, mint elmerülni ezekben a habos párnákban sziesztázás közben.

A fonott bútorok azonban kényesek, rendszeres óvatos tisztítást igényelnek, nyáron néha be kell őket vizezni, mert ha kiszáradnak, könnyen törnek és tönkremennek. Télre pedig el kell őket csomagolni. Helyigény szempontjából ügyelni kell a robosztusabb formavilágra. A teraszon, kertben is szükség van a viszonylag szellős elrendezésre, hogy a bútorok között, könnyen közlekedjünk.

A műrattan bútorokból igen nagy választék létezik, sarokkanapék, fotelek, kombinálható szettek. Karbantartásuk is egyszerűbb, hiszen rattan hatású műanyagról beszélünk. Megjelenésében hasonlít a rattanra, akinek a funkció a legfontosabb, könnyen választja ezt a megoldást a kényes, fonott, de természetes bútor helyett.

Az örök: keményfa bútor

És végül eljutottunk a fa bútorokhoz. Különböző típusú fából készülnek, de általában az időtálló, masszívabb keményfát árulják a szaküzletek. Megjelenése klasszikusan időtálló, hiszen a fa eleganciája soha nem fog kimenni a divatból. A fa kerti bútort télre érdemes becsomagolva zárt helyen tárolni. Nyáron fontos folyamatosan kenni olajjal, a fa típusának megfelelő tisztítószerrel tisztítani, illetve alkalmanként esetleg egy kis csiszolást is igényelnek. Tehát a fa kerti bútor ápolása munkával jár, de meghálálja. Természetes megjelenésével a jól karbantartott fa bútor hosszú éveken át kertünk éke lesz.

Ha döntöttünk, kortyoljunk bele abba a roséba, és élvezzük a napsütést, hátradőlve kényelmes kertiszékünkben.


Egyéb megosztás: