Kertészkedés az erkélyen, a gangon vagy az ablakban

Egyre több erkélyen látni nagy cserepekben vagy ládákban sorokozó növényeket. Úgy látszik, a balkonkertészkedés népszerűsége töretlenül növekszik.
Ennek az alapjairól kérdeztük Reményi Mihályt, a Balkonkertész.hu készítőjét, hátha te is kedvet kapsz hozzá!

Egy szépen kivitelezett balkonkert.

Ki próbálhatja ki a balkonkertészkedést? Kell hozzá valamilyen speciális tudás vagy előképzettség?
Bárki kipróbálhatja, semmilyen előképzettség vagy speciális tudás nem szükséges hozzá. Csupán csak a hely szabhat határokat. Itt nem is a balkon méretére gondolok elsősorban, annál sokkal fontosabb annak a fényellátottsága. Ez azért is érdekes, mert egy kicsit mindenkinek kísérleteznie kell, hogy nála mi is termeszthető meg a legjobb eredménnyel. Én csak segíteni tudok azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kezdjen neki, mire figyeljen.

Hol lehet kipróbálni? Egyformán megteszi egy erkély, a gang, vagy egy ablak? Nem okoz nehézséget, ha mondjuk egy sokemeletes ház földszintjén lakunk?
Nagyon jó a kérdés! Mint az előző kérdésben is említettem, csak a hely fényellátottsága szabhat határt. Amúgy igen, bárhol kertészkedhetünk, akár egy ablakpárkányon is!
Mennyire számít a levegő minősége? Nem okoz problémát, ha a lakáson belül dohos, penészes a levegő vagy szabad levegőn a por, korom?
Lakáson belül még hasznos is a növényeknek azon tulajdonsága, hogy nagyon nagy mennyiségű port képesek megkötni, a széndioxidról nem is beszélve. Ezért is nagyon ajánlott bizonyos szobanövényeket beszereznünk, ha a lakásban is dohányzunk. Amúgy nem befolyásolja jelentősen egyik felsorolt tényező sem. Természetesen ezeket a növényeket is néha le kell ?zuhanyoztatni? , hogy lemossuk a megtapadt port. Mint minden, egy idő után ez is lehet káros, ha vastagon beborítja a növényt, mert elfedi a légzőnyílásokat és csökkentheti a fotoszintetizáló felületet.

Bármelyik évszakban elkezdhető, vagy jobb várni vele tavaszig?
A telet kivéve bármikor elkezdhető! A cserepes növényeket bármikor ültethetjük, ha nincs átfagyva a talaj.
Mit javasolsz, a kezdők milyen növénnyel próbálkozzanak, amivel jó eséllyel sikert érhetnek el?
Ez így nagyon nehéz kérdés, mert attól függ, hogy milyen helyre szeretnék ültetni és milyen céllal. Ha haszonnövényben gondolkozunk, akkor az összes fűszernövény és balkonzöldségek (pl.: paprika, paradicsom, padlizsán). A bátrabbak megpróbálkozhatnak néhány balkonon is termeszthető determinált növekedésű* gyümölcsfélével.
Dísznövények között is nagyon nagy a választék, választáskor elsősorban azt kell megnéznünk, hogy milyen fényellátottságú helyet igényel. De a legfontosabb a növekedési erélye**. Csak törpe, determinált növekedésű növényeket ültessünk a balkonra!
Mit javasolsz mindenképpen beszerzésre egy kezdőnek? Mibe kerül elkezdeni?
Néhány ezer forint beruházásával már elég sok mindent beszerezhetünk.
A legfontosabb a virágföld és a cserép, vagy balkonláda. Érdemes megvásárolni a jobb minőségű cserepeket, balkonládákat, ezek ugyanis több szezont is kihúznak, nem töredeznek ki a naptól és fagytól. Ha nem műanyagot szeretnénk, akkor csak fagyálló edényt válasszunk. A terrakotta edények a víz és fagy hatására szétesnek.
Virágföldből is érdemes a jobb minőséget választani, sokkal szebben fejlődnek benne a növények, főleg, ha mi szeretnénk magról nevelni őket. És valamilyen tápanyag. Na meg persze a növények, vagy magok.
Miben tér el a kertészkedésnek ez a formája a többitől?
Elég sok mindenben, nem is gondolnánk! Vidékről Budapestre kerülve hiányoztak a növények és már megszokásból is vásároltam néhány balkonládát pár növénnyel. Amit tapasztaltam, az kertészként még engem is meglepett. Például amit napos helyre ajánlottunk a kertekbe, az a balkonon megégett! Aztán elkezdtem rájönni, mit és hogyan is kellene csinálni. Ekkor jött az egyik barátom ötlete, hogy ezt másokkal is meg kellene osztani, ugyanis sajnos Magyarországon csak nagyon kevés információt lehet találni a témával kapcsolatban. A nyugati országokban komolyan foglalkoznak a kertészkedés ezen ágával, szakdolgozatok, kísérletek is készülnek.
Kihez fordulhatnak segítségért az olvasók ebben a témában?
Azért hoztam létre a Balkonkertesz.hu weboldalt, hogy segítséget nyújtsak a balkonon kertészkedőknek. Mindenki fordulhat hozzám tanácsért a honlapomon keresztül, vagy a Kertfórum.hu fórumában.

*determinált növekedésű növény: korlátozott méretűre növő növény fajta
**növekedés erélye: a növekedés sebessége


Egyéb megosztás: