Tegyük helyre a gyógynövényeket!

Dr. Pfeifer Annát kérdeztük a gyógynövényekről, akinek gyógyszerészként már közel 40 éves tapasztalata van a témában.

Csipkebogyó - egy népszerű gyógynövény

A gyógynövények ma nagyon népszerűek a lakosság körében. Ez mindig így volt?

Igazán csak az elmúlt 20 évben lettek népszerűek. A 60-as, 70-es években szinte csak a kamillát, a csipkebogyót és a hársfát használták. Ebben hozott fordulatot a 80-as évek végén Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyve, és később az internet elterjedése.

Mennyire felkészültek ma a gyógyszerészek és az orvosok a gyógynövényekből?

A gyógyszerészek képzése során mindig nagyobb hangsúlyt fektettek a gyógynövényekre, mint az orvosoknál, de mára mindkét szakmában javult ezen a téren a felkészültség. Ennek ellenére vannak közöttük jobban és kevésbé felkészültek is.

És mi a helyzet ezen a téren a betegekkel?

Egyre többen próbálják magukat gyógyítani, és egyre több felkészült beteggel találkozom.

Sokan viszont inkább csak az éppen divatos gyógynövényeket keresik. Időszakonként más-más növényt kap fel a sajtó, most például a fahéj a “sláger” a cukorbetegek között.

Sokan követik el azt a hibát, hogy elhisznek vagy félre értenek valamit, amit az interneten olvasnak, és ez többet árt, mint amennyit használ.

Szabad gyógynövényt magunknak szedni vagy termeszteni?

A nem védett növények gyűjtését legfeljebb az erdő / mező tulajdonosa tilthatja.

Ha a szabadban gyűjtünk növényeket, akkor vigyázzunk a könnyen összetéveszthető növényekkel! Például gyógyhatása csak a közönséges hársfa virágnak van, viszont a közönséges hárs nagyon hasonlít az ezüst hársra. A medvehagyma és a gyöngyvirág összekeverése halált is okozhat, ahogy arról idén tavasszal a sajtó is írt.

A magunknak termelt vagy a szabadban szedett gyógynövények hatóanyag tartalma változó. Valamelyikben több van, valamelyikben kevesebb, ami miatt az adagolás problémás. Ez akár komoly problémákat is okozhat.

Ügyeljünk arra is, hogy a leszedett növény ne legyen szennyezett az út porától vagy a talajból felszívott vegyszerekkel.

Lehet a gyógynövényeket túladagolni?

Még a kávét és a fekete teát is túl lehet adagolni. A gyógynövényeket miért ne lehetne? Például a gyűszűvirágot használják szívgyógyszerként, de ha rosszul adagolják, akkor halált is okozhat. Ezért nagyon fontos ismerni a pontos hatóanyag tartalmat, ami viszont rengeteg dologtól függhet, mint pl.: az időjárástól, a növény fajtájától, a talajtól és a lelőhelytől, a növény életciklusától? A patikákban kapható gyógynövényeket a pultokra kerülés előtt be szokták vizsgálni, hogy az előírt mennyiségű hatóanyag legyen bennük.

Lehet a gyógynövényeknek mellékhatása?

Igen. A legtöbb mellékhatás az emésztőrendszerben jelentkezik. Nagyon fontos, hogy bármilyen szokatlan dolgot tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, és mondjuk meg mit fogyasztottunk!

(Növényi-, vagy gombamérgezéskor hívható telefonszámok:

http://www.okbi.hu/ellenmereg/elsosegely.html#szamok

http://www.okbi.hu/ellenmereg/elsosegely.html#gomba

– szerk.)

A gyógynövényeknek nem csak mellékhatásuk lehet, hanem allergiát is okozhatnak. Egyébként gyakran előfordul, hogy a növényből kivont hatóanyagra nem allergiásak az emberek, de magára a növényre igen.

Jelent valamilyen különbséget a gyógynövények alkalmazásában, ha már szednünk kell valamilyen gyógyszert?

A gyógynövényeknek ugyanúgy hatóanyagaik vannak, mint a gyógyszereknek. Ahogy bizonyos gyógyszereket sem szabad együtt szedni, ugyanígy a gyógynövények gyógyszerekkel való együtt alkalmazása is lehet káros.

De nem csak a gyógynövényekkel kell vigyázni! Például a grapefruit is gyengíti egyes koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek hatékonyságát.

Egyre többet tudunk arról, melyik növény hogyan befolyásolja egy gyógyszer hatását, de még mindig vannak felderítetlen területek.

Különösen vigyázni kell az olyan növényekkel, amiket nemrég hoztak be Magyarországra, és ezért itthon alig tudnak róluk valamit.

Nagyon sok szert reklámoznak az interneten, amik itthon ismeretlen növények (pl.: zöld kávé, amerikai kaktuszok) kivonatából készülnek. Elgondolkodtató, hogy ezeknek a weboldalaknak az állításai sokszor ellenőrizhetetlenek és általában a hozzászólások is hamisak.

Mire ügyeljünk?

Egy gyógynövény használata előtt mindenképpen kérjük ki orvos vagy gyógyszerész véleményét, ha gyógyszert szedünk, vagy ha kismamák, terhes anyák illetve gyermekek esetében szeretnénk alkalmazni.

Első sorban az orvosok utasításait tartsuk be, és ha a hagyományos orvoslás lehetőségei kimerültek, akkor is csak orvosi felügyelet mellett próbáljunk ki más szereket.

Van olyan gyógynövény, amit nem javasolt elkészíteni gyógyszerész vagy orvos segítsége nélkül?

Még egy csipkebogyó teát is el lehet rontani, ha mondjuk 100 fokos vízzel öntjük nyakon, úgyhogy a kívánt hatáshoz pontosan be kell tartani az elkészítésre vonatkozó recepteket! (100 fokon ugyanis a csipkebogyó C vitamin tartalma elbomlik, és a hatás odavész. – szerk.)

Vannak nehezebben és könnyebben követhető receptek, és nem biztos, hogy egy bonyolultabb recepttel mindenki boldogul.

Az interneten nagyon sok felületes, leegyszerűsített receptet találni, amiből fontos részletek hiányozhatnak, vagy a lépések nem egyértelműek.

Mennyire megbízhatóak a témával kapcsolatosan az interneten található tanácsok és receptek?

Sok pontatlan, sőt néha kifejezetten káros tanácsot olvastam már. Ha figyelmesen olvasunk több forrást, könnyen találhatunk egymásnak ellentmondó véleményeket is.

Az interneten sokan képzettség nélkül írnak cikkeket és sokan vesznek át tartalmat ellenőrizetlen forrásból. A hozzászólásokat sem szűrik szakmai szempontból, de mégis sokan veszik készpénznek.

Egyes növényeknek olyan gyógyhatásokat tulajdonítanak, amit soha senki nem bizonyított. És olyan ajánlást is olvastam már, ami kifejezetten életveszélyes. Emiatt igazából minden új alkalmazás előtt javasolnám, hogy szakértővel konzultáljanak a betegek.

Ez úgy hangzik, mintha a gyógyszerlobbi találta volna ki.

Tény, hogy komoly érdekek fűződnek ahhoz, hogy a gyógynövényeket háttérbe szorítsák, de ez nem a gyógyszerlobbi álláspontja, hanem a tudományosan megalapozott vélemény.

Ön beszedne egy tablettát pl.: a szívpanaszokra csak azért, mert az interneten azt olvassa, hogy állítólag használ? Vagy ha a fűszeres tanácsolja? Ugye, hogy nem!

A gyógynövényeknek igenis van gyógyhatása, de ugyanolyan körültekintően kell alkalmazni őket, mint az összes többi gyógyszert!

Vegyük már észre, hogy nem szabad bármit a szánkba venni, mert veszélyes! És ez igaz az élelmiszerekre is.

Milyen betegségeket lehet otthon, akár gyógynövényekkel kezelni? Hol húzódik az a határ, ahol mindenképpen orvoshoz kell fordulni?

A biztonság kedvéért mindig érdemes orvoshoz fordulni, de általában saját felelősségre a felső légúti fertőzések, az enyhe gyomorpanaszok, az enyhe felfázás, a székrekedés és a reumás izületi panaszok kezelhetőek házilag, gyógynövénnyel.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a tünetek nem múlnak, kiugróan erősek (pl.: magas láz, erős fájdalom), illetve viszketés, görcsölés, hányinger esetén.

A megfelelő életmódot nem lehet pótolni se gyógyszerekkel, se gyógynövényekkel. Ezen kívül nagyon fontos a helyes táplálkozás. A megfelelő ételeknek is lehet gyógyító hatásuk, ezzel kapcsolatban ajánlom olvasásra Az étel a legjobb orvosság című könyvet.

A problémákat könnyebb megelőzni, mint gyógyítani őket!

Köszönöm az interjút!


Egyéb megosztás: