A fokhagyma termesztése és felhasználása

A fokhagyma termése / értékes része

Vetés

A fokhagyma által kedvelt hely és talaj: napos hely; nedves, jó vízáteresztő képességű talaj
A kifejlett növény mérete: 30-90 cm magas, 15-25 cm széles
Ajánlott távolság növények között, soron belül: 10-15 cm
Ajánlott távolság sorok között: 30-40 cm
Vetési mélység: 5 cm
Vetési idő szabadföldön: Tavasszal (akár februárban, mert nem fagyérzékeny) vagy ősszel. Ha ősszel vetjük, és a következő nyáron takarítjuk be, akkor nagyobb gumókat kapunk, viszont a kisebb gumóknak jobb az íze.
Csírázási idő: 10-14 nap
Csírázási hőmérséklet: 15-25 ℃
Tenyészidő: 180-300 nap
Kifejlett fokhagyma növény
Kifejlett fokhagyma növény

További információk, betakarítás és gondozás

Betakarítás: Ha a gumók már teljesen kifejlődtek, hagyjuk abba az öntözést, hogy kiszáradhasson. Kb. 4 héttel később lehet betakarítani, amikor már a levelei elszáradtak. Egyesek szerint jobban eltartható, ha a levelekkel együtt tároljuk.
Felhasználás: Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez. Vérnyomás csökkentő, baktérium- vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatása van.
Tippek a gondozáshoz: Leghamarabb 48 órával a duggatás előtt szabad a gerezdeket leválasztani a gumóról (egyébként romlik az életképesség). A virágát távolítsuk el amint megjelennek. A nedves, de nem átázott földet kedveli. Nehezen küzd meg a gyomnövényekkel, ezért jó, ha gazmentesen tartjuk a sorát.
Latin név: Allium sativum
Család: Amaryllidaceae
A fokhagyma egy felhasználása
A fokhagyma egy felhasználása
Az értékek csak iránymutatást tartalmaznak, fajtánként is eltérhetnek.
A képek forrásai: felhasznált rész/termés, kifejlett növény, felhasználás