A majoránna termesztése és felhasználása

A majoránna termése / értékes része

Vetés

A majoránna által kedvelt hely és talaj: napos hely; tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talaj; szobában is nevelhető
A kifejlett növény mérete: 25-30 cm magas, 25 cm széles
Ajánlott távolság növények között, soron belül: 30 cm
Ajánlott távolság sorok között: 45 cm
Vetési idő szabadföldön: az utolsó tavaszi fagy után
Csírázási idő: 8-14 nap
Csírázási hőmérséklet: 21 ℃
Tenyészidő: 70 nap

Tudnivalók palántázáshoz

A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 6-10 hét
Ekkor ültethető ki: az utolsó tavaszi fagy után
Kifejlett majoránna növény
Kifejlett majoránna növény

További információk, betakarítás és gondozás

Betakarítás: A friss levelek igény szerint szedhetőek. Szárítás céljából az elvirágzás előtt vágjuk le a szárakat a virág fejekkel, és szárítsuk dróthálón hűvös, jól szellőző helyen. Ezután szedjük le a leveleket és tároljuk légmentesen záródó üveg edényben.
Felhasználás: A friss vagy szárított leveleket használjuk fel levesek, pörköltek, és szószok elkészítéséhez. Továbbá felhasználhatjuk hús, hal, és tojás receptek, saláták, és zöldségek elkészítéséhez.
Tippek a gondozáshoz: A fény elősegíti a csírázást, a növény meglehetősen érzékeny a fagyra.
Lehetőségek a szaporításra: magról
Típus: évelő növény, de a hideg teleket nem viseli el (vagyis hideg telű éghajlaton nem tud évelőként viselkedni)
Latin név: Origanum majorana
Család: Labiatae
A majoránna egy felhasználása
A majoránna egy felhasználása
Az értékek csak iránymutatást tartalmaznak, fajtánként is eltérhetnek.
A képek forrásai: felhasznált rész/termés, kifejlett növény, felhasználás

Egyéb megosztás: