A rozmaring termesztése és felhasználása

A rozmaring termése / értékes része

Vetés

A rozmaring által kedvelt hely és talaj: napos vagy részben árnyékos hely; jó vízáteresztő képességű talaj; szobában is nevelhető
A kifejlett növény mérete: 180 cm magas, 90-180 cm széles
Ajánlott távolság növények között, soron belül: 30 cm
Ajánlott távolság sorok között: 45 cm
Vetési idő szabadföldön: az utolsó tavaszi fagy után
Csírázási idő: 21 nap
Csírázási hőmérséklet: 15-20 ℃
Tenyészidő: 85 nap

Tudnivalók palántázáshoz

A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 8-10 hét
Ekkor ültethető ki: az utolsó tavaszi fagy után
Kifejlett rozmaring növény
Kifejlett rozmaring növény

További információk, betakarítás és gondozás

Betakarítás: A friss leveleket igény szerint szedhetjük. Szárítás céljából vágjuk le az ágakat mielőtt a növény kivirágzik, készítsünk csokrokat, akasszuk fejjel lefelé egy meleg, jól szellőző helyre. Ha megszáradt, szedjük le a leveleket és tároljuk egy légmentesen záródó üveg edényben.
Felhasználás: A friss vagy szárított leveleket használjuk fel levesek, pörköltek, és szószok elkészítéséhez. Továbbá felhasználhatjuk hús, hal, és tojás receptek, saláták, és zöldségek elkészítéséhez, valamint a kozmetikában. A friss leveleket teák, desszertek, sütemények, édességek és jeges italok elkészítéséhez használjuk fel.
Tippek a gondozáshoz: A csírázás gyakran egyenetlen.
Lehetőségek a szaporításra: magról, tőosztással, hajtásról vagy bujtatással
Típus: évelő növény, de a hideg teleket nem viseli el (vagyis hideg telű éghajlaton nem tud évelőként viselkedni)
Latin név: Rosmarinus officinalis
Család: Labiatae
A rozmaring egy felhasználása
A rozmaring egy felhasználása
Az értékek csak iránymutatást tartalmaznak, fajtánként is eltérhetnek.
A képek forrásai: felhasznált rész/termés, kifejlett növény, felhasználás

Egyéb megosztás: