A paszternák (fehérrépa, pasztinák) termesztése és felhasználása

A paszternák (fehérrépa, pasztinák) termése / értékes része

Vetés

Ajánlott távolság növények között, soron belül: 5-10 cm
Ajánlott távolság sorok között: 45-90 cm
Vetési mélység: 6 mm
Vetési idő szabadföldön: 2-4 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt
Csírázási idő: 14-26 nap
Csírázási hőmérséklet: 10-20 ℃
Tenyészidő: 100-120 nap

Tudnivalók palántázáshoz

A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 4-6 hét
Ekkor ültethető ki: az utolsó tavaszi fagy előtti 4 héttől az utolsó tavaszi fagy utáni 4 hétig
Kifejlett paszternák (fehérrépa, pasztinák) növény
Kifejlett paszternák (fehérrépa, pasztinák) növény

További információk, betakarítás és gondozás

Betakarítás: Miután a dér megcsípte, de a föld megfagyása előtt.
Tippek a gondozáshoz: A paszternák (petrezselyemgyökér) aromája akkor lesz a legjobb, ha megcsípi a dér. Ha tavasszal akarjuk felszedni, akkor télire tároljuk földben vastag talajtakaróval, és takarítsuk be tavasszal, amikor a föld megolvad. Egyébként télire pincében, homokban lehet eltartani, úgy, hogy egy kis levelet hagyunk meg.
Latin név: Pastinaca sativa
Család: Apiaceae
Egyéb elnevezés: fehérrépa, pasztinák
A paszternák (fehérrépa, pasztinák) egy felhasználása
A paszternák (fehérrépa, pasztinák) egy felhasználása
Az értékek csak iránymutatást tartalmaznak, fajtánként is eltérhetnek.
A képek forrásai: felhasznált rész/termés, kifejlett növény, felhasználás

Egyéb megosztás: