A kömény (köménymag) termesztése és felhasználása

A kömény (köménymag) termése / értékes része

Vetés

A kömény (köménymag) által kedvelt hely és talaj: napos hely; szárazságtűrő
A kifejlett növény mérete: 60-90 cm magas, 20 cm széles
Ajánlott távolság növények között, soron belül: 20-30 cm
Ajánlott távolság sorok között: 90 cm
Vetési idő szabadföldön: az utolsó tavaszi fagy után
Csírázási idő: 14 nap
Csírázási hőmérséklet: 18-22 ℃
Tenyészidő: 70 nap

Tudnivalók palántázáshoz

A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 4-6 hét
Ekkor ültethető ki: az utolsó tavaszi fagy után
Kifejlett kömény (köménymag) növény
Kifejlett kömény (köménymag) növény

További információk, betakarítás és gondozás

Betakarítás: A friss levelek bármikor szedhetőek. A magokat kb. egy hónappal a virágzás után takarítsuk be (amikor megérte), és szárítsuk egy árnyékos helyen, papír törölközőkön. Tároljuk egy légmentesen záródó üveg edényben.
Felhasználás: A friss leveleket levesek, pörköltek, raguk, és szószok elkészítéséhez szokták használni. A magokat desszertek, sajtok elkészítéséhez, valamint sütésnél használhatjuk fel.
Tippek a gondozáshoz: A legjobb eredményeket friss magokkal érhetjük el. Legjobb ha közvetlenül vetünk, mivel a növényekben kifejlődik egy törzsgyökér. A mag könnyedén szétszóródik a kertben.
Lehetőségek a szaporításra: magról és hajtásról
Típus: kétnyári növény
Latin név: Carum carvi
Család: Umbelliferae
Egyéb elnevezés: kömény
A kömény (köménymag) egy felhasználása
A kömény (köménymag) egy felhasználása
Az értékek csak iránymutatást tartalmaznak, fajtánként is eltérhetnek.
A képek forrásai: felhasznált rész/termés, kifejlett növény, felhasználás